Nem támogatja a Fidesz a béruniót a Hegyvidéken sem

A hegyvidéki képviselők viccnek és osztályharcra emlékeztető politikai akciónak nevezték Martinez Gábor hegyvidéki jobbikos képviselőnek, a bérunió XII. kerületi támogatását megcélzó javaslatát.

„Képviselőtársaim előtt is ismeretes a Jobbik által indított polgári kezdeményezés, melyet nyolc ország képviselői írtak alá. Cél a tagállamok közötti életszínvonalbeli különbségek kiegyenlítése. Ebben a hosszú folyamatban az első lépés az aláírásgyűjtés elindítása, melyre a közelmúltban rábólintott az Európai Bizottság, de a napirendre tűzéshez 1 millió aláírást kell összegyűjteni az elkövetkezendő egy évben. Szükség lesz arra, hogy a kezdeményezésre nagy figyelem összpontosuljon, ezért fontos, hogy a helyi közösségek képviselői is kinyilvánítsák a bérunióra való igényüket. Erre kérném a képviselő-testület támogatását is.” – vezette fel Martinez Gábor az általa benyújtott előterjesztést.

Tüttő Kata, szocialista képviselő támogathatónak tartotta az előterjesztést, ugyanakkor egy módosítást kért, amely felhívja a figyelmet a nemek közötti bérkülönbség felszámolásának a fontosságára. A javaslatot  Martinez Gábor elfogadta. Vágó István DK-s képviselő naív viccnek tartotta a kezdeményezést, Pokorni Zoltán polgármester pedig osztályharcra emlékeztető politikai akciónak nevezte a hegyvidéki jobbikos képviselő javaslatát.

„Vágó Istvánnak válaszul annyit, hogy mivel a közép-kelet-európai régióban a bérek nem követték az árak növekedését, ennek következményeként többek között tömeges Nyugat-Európába történő elvándorlás érzékelhető a régió országaiban, melynek komoly gazdasági, társadalmi és demográfiai következményei vannak. Ez a tény pedig semiképp nem nevezhető viccnek. Pokorni Zoltán Polgármester Úrtól azt kérném, hogy ne minősítsük osztályharcnak a kezdeményezést. Erről szó nincs, csupán komoly problémákat okozó egyenlőtlenségről, aminek a kezelése nagyon összetett, de ha nem élünk ezzel a lehetőséggel mi helyben, senki nem fogja ezt megtenni helyettünk, mert az már kiderült, hogy az EU vezetői Közép-Kelet Európa felzárkoztatásában nem igazán hatékonyak. Lehet, hogy a bérunió egy politikai akció, de politikai akció volt a közel múltban Polgármester Úr által felvetett, a migránsok kerületünkbe való betelepítését korlátozó előterjesztés is, melyet megszavaztak a képviselők, így én is ugyanis fontosnak tartom, hogy ilyen horderejű kérdésekben a helyi közösségek is véleményt nyilvánítsanak.” – reagált a vita során elhangzottakra a jobbikos képviselő.

A bérunió támogatását végül a Jobbik, az LMP és az MSZP képviselőinek támogatásával, az Együtt tartózkodása mellett, a Fidesz és a DK képviselői leszavazták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .