Egészségügy a Hegyvidéken kiállítás

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény új időszaki kiállítása az „Egészségügy a Hegyvidéken” címmel nyílt meg június 6-án a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont Gyűjteményi épületében.A kiállítás a Hegyvidék egykori egészségügyi múltját mutatja be különböző kórházain, klinikáin, szanatóriumain és a további egészségügyi intézményein keresztül. A Hegyvidéket már a 19. században Pest tüdejeként emlegették, nem véletlen, hogy számos gyógyászati intézmény talált itt otthonra úgy mint a Szent János Kórház, a Vöröskereszt Erzsébet Kórháza, a budai Helyőrségi Kórház vagy a Kútvölgyi Kórház. Ezenkívül különböző szanatóriumok, mint az Erzsébet Királyné-, József főherceg-, Révész Margit-, Siesta-, Svábhegyi- vagy a Preiscich Szanatórium is itt talált otthonra a Hegyvidéken. Megismerkedhetünk a múltbéli egészségügyi ellátással, a kórházak és szanatóriumok életével azok XIX – XX. századbeli változásaival, a gyógyszertárak és a helyi mentősök történetével is.

Tárlókban neves orvosok, sebészeti, szemészeti, belgyógyászati és nőgyógyászati műszereit tekinthetik meg a látogatók, amelyeket több neves Intézményből kölcsönözték a kiállításra. Található műtárgy a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból a Szent János Kórház magángyűjteményéből Dr. Katona József gyűjtő jóvoltából, de a Kresz Géza Mentőmúzeumból és Németh József gyűjtőtől is található 5 db régi korabeli makett mentőautó és egy 1896-os lovas mentőjármű is. Sőt a mentőzés történetéhez tartozik az is, hogy látható Dr. Lengyel Árpád mentőorvos rendkívül értékes hagyatékának is egy két darabja, aki az elsüllyedt Titanic túlélőit megmentő RMS Carpathia magyar óceánjárón dolgozott. Ő irányította a Titanic utasainak mentését és biztosította a több mint 700 túlélő első ellátását és felügyeletét, nem mellesleg később Budán praktizált, így kapcsolódik a Hegyvidékhez.

A kiállításon számos hatalmas fotót láthatunk, mind a tablókon mind az eltolható könyvespolcokon. A kiállítás 2020 január végéig lesz látogatható.

1950cookie-checkEgészségügy a Hegyvidéken kiállítás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .