Semmelweis napi kitüntetések és elismerések

Semmelweis-nap alkalmából adták át a kerület legmagasabb, egészségügyi dolgozóknak adományozható elismeréseit, a Hegyvidék Egészségügyi Ellátási Díjat és a Polgármesteri dicséretet.

A kitüntetéseket idén dr. Csalay László háziorvos, valamint Lassányi Anna asszisztens és Magdusné Dobsinai Katalin körzeti ápoló kapta. Rajtuk kívül a kerület új címzetes főorvosait, és nyugállományba vonuló szakembereit is köszöntötték.

A Normafa Gondozási Központban megtartott ünnepségen, betegsége miatt, nem lehetett jelen Fonti Krisztina, ezért az egészségügyért is felelős alpolgármester, levélben üdvözölte a jelenlévőket. Ahogyan fogalmazott, az egészségügyi dolgozók végigkísérik az emberek életét, ami nem könnyű feladat, ezért nem mindegy, hogy milyennek látja a társadalom az orvost, az ápolót, a gyógyítót, a gondozót. Hegyvidék önkormányzata tisztában van az ágazat nehézségeivel, ezért kiemelt feladatának tartja az egészséges kerület létrehozását, a szó minden értelmében. Ezt a célt szolgálja a 2017 végén elindított „Háziorvosi és a Házi Gyermekorvosi Rendelők felújítási program”, amelynek keretében, három év alatt, 13 rendelő, és ezekben 17 egészségügyi alapellátási szolgáltatás, illetve szervezeti egység újulhat meg.

A munkálatok idején a rendelők 12 hétre ideiglenes telephelyre költöznek, így biztosított az ellátás folyamatossága. Elismerés illeti Gallai Dolorest és Dezső Tündét, akik ezt a felelősségteljes munkát koordinálják.

A fejlesztések összköltsége mintegy 700 millió forint, tavaly készült el a gyermekrendelő a Böszörményi út 20-ban, valamint befejeződött a Rácz Aladár úti háziorvosi, házi gyermekorvosi rendelő és a védőnői szolgálat, illetve a Fodor utcai háziorvosi rendelő rekonstrukciója.

Új helyre, a Városmajor utca 33-ba költözött a központi háziorvosi ügyelet, ahol modern rendelőben fogadják a betegeket. Megtörtént az Ugocsa utcai háziorvosi rendelő, a Normafa úti háziorvosi rendelő, valamint a Normafa úti házi gyermekorvosi rendelő és a védőnői szolgálat teljes felújítása.

Jelenleg a Zugligeti háziorvosi rendelőben dolgoznak a kivitelezők, még idén megszépül a Beethoven utcai háziorvosi rendelő, az év végén a Kiss János altábornagy utcai háziorvosi rendelő következik.

A tervek szerint 2020-ban már valamennyi háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelőben kifogástalan körülmények várják majd a hegyvidékieket.

Jól halad a Hegyvidéki Szakrendelő Program, a kormány döntése értelmében, az Egészséges Budapest Program részeként, a János kórház három szakrendelése, a nőgyógyászat, a fül-orr-gégészet és a gasztroenterológia május 15-től már a volt Kútvölgyi kórház épületében működik. Július 1-től a Kútvölgyi szakrendelő ortopédiai, reumatológiai és fizioterápiás rendelői szintén a János kórház égisze alatt folytatják a munkát, ahogyan a Semmelweis Egyetem valamennyi Kútvölgyi úti rendelését is zökkenőmentesen átveheti a János kórház. Az épület rekonstrukciójának megfelelően a következő időszakban a János kórház többi szakrendelése is ide fog költözni. A Hegyvidéki Szakrendelőbe a kerületi betegek a kor színvonalának megfelelő ellátást kapnak, ezt erősíti, hogy Észak-Közép-Budán a fővárosban negyedikként, a János kórház centrumként fog működni.

Nagy siker a két éve bevezetett „Hegyvidéki baba vagyok” program, azóta 1300 újszülött kapott babacsomagot, a kórházból történő hazaadást követő 48 órában.

Kiválóan vizsgázott a Böszörményi út 20. szám alatti háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelőben a „Hegyvidéki Betegirányítás” modellprogram, ami 2020-tól, fokozatosan a többi rendelőben is elérhető lesz.

A gyógyítás színvonalának növelése mellett az önkormányzat a prevencióra is gondot fordít. Ennek legfontosabb eleme az Egészséges Hegyvidék program, amely már 19 alprogramot kínál az egészségtudatos kerületi polgároknak. Végezetül Fonti Krisztina arra hívta fel a figyelmet, hogy a fejlesztések mit sem érnek az egészségügyi szakemberek áldozatos munkája nélkül. Ők azok, akik tudásuk legjavát adva segítik a hozzájuk fordulókat, gyógyítanak, reményt, támaszt és hitet adnak.

Az ünnepi beszédet követően Kárász Eszter és zenekar szórakoztatta a jelenlévőket, majd Menyhárt Éva önkormányzati képviselő és dr. Varga-Kovács Emese irodavezető átadta a szakmai elismeréseket. Dr. Csalay László háziorvos Hegyvidék Egészségügyi Ellátási Díjat, míg Lassányi Anna asszisztens és Magdusné Dobsinai Katalin körzeti ápoló Polgármesteri elismerő oklevelet kapott.

A szaktárca rendeletmódosítás lehetővé tette, hogy az önkormányzat címzetes főorvosi elismerést adományozzon a több, mint 20 éve az egészségügyi alapellátásban praktizáló háziorvosoknak és fogorvosoknak. Idén dr. Árky Emőke háziorvos és dr. Takáts Zsuzsanna gyermek- és ifjúsági szakorvos részesült az elismerésben. Szintén hegyvidéki hagyomány, hogy a Semmelweis napi rendezvényen búcsúznak el az alapellátásból nyugállományba vonulóktól. Ezúttal dr. Holvay Endre háziorvos és Bajzáth Erzsébet védőnő munkáját köszönték meg, a szakemberek méltatásán elhangzott, hogy példát mutattak tudásban, ellátásban, segítségnyújtásban az utánuk következő egészségügyben dolgozó fiatalabb nemzedéknek.

2030cookie-checkSemmelweis napi kitüntetések és elismerések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .