Ügyészségi fellebbezés

A két nő a gyanú szerint idősek sérelmére elkövetett csalásoknál pénzt átvevő futár volt; a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a letartóztatásukat indítványozta. Mivel a bíróság az egyik gyanúsított kapcsán nem látott okot a letartóztatásra, az ügyészség fellebbezéssel élt.

A megalapozott gyanú szerint 2020 áprilisában, a XVIII. kerületben, három, egymástól független időskorút is felhívott telefonon egy – magát a sértettek unokájának meggyőzően kiadó – személy, aki azt állította, hogy fogva tartják, bajban van, ezért pénzre van szüksége. A sértettek elhitték, hogy szerettük veszélyben forog, ezért készpénz és ékszereket adtak át annak, aki azokért később személyesen jelentkezett. Ez két esetben egy harminckilenc éves nő, a harmadik esetben pedig a  nő által ,,beszervezett” másik, harminckét éves nő volt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a harmadik esetet közvetlenül követően elfogta a harminckét éves nőt, majd példás gyorsasággal azonosította és elfogta a társát is, majd minősített eseti csalások bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki őket.

A nyomozó hatóság előterjesztése alapján a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege indítványt tett a gyanúsítottak letartóztatására. Az eljárásban a most elfogott személyeken túl több gyanúsított, köztük fiatalkorú terhelt is van.

A nyomozási bíró álláspontja szerint a bizonyítás megnehezítése nem állapítható meg egyik gyanúsítottat illetően sem, valamint a fiatalabb nőnél a bűnismétlésre sem vonható következtetés, ezért a fiatalabb gyanúsítottat szabadlábra helyezte, a harminckilenc éves nőt letartóztatta.

Az ügyészség a végzés ellen fellebbezéssel élt, mivel határozott szakmai álláspontja szerint az időseket kihasználó cselekmény jellege, a társas elkövetés és a fiatalabb nő személyi körülményei alapján egyértelműen megállapítható a letartóztatás mindkét oka, ezért a kényszerintézkedés alkalmazása szükséges.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .