II. helyett I.?

Lendvai Ildikó véleményezi a kerületben lévő Turul emlékmű történelmi átsorolólásat innen-oda.

Lendvai Ildikó

A magyar leleménynek nincs párja, hiába!
A 12.kerületi önkormányzat olyan előterjesztésről fog dönteni, amely szerint a botrányos előéletű Turul szobor mostantól nem a II., hanem az I. világháború halottairól emlékezik meg.
Zseniális.
Miután a szerencsétlen madarat a magyar ősmonda egyik alakjából a szélsőjobboldali fajvédők a II. világháború idejére már a maguk jelképévé tették, valóban ritka ízléstelen volt ezzel emlékezni a halottakra. Hiszen az áldozatok között többen voltak, akiket e jelkép jegyében gyilkoltak még. Pláne, hogy a szobrot sikerült az egykori kerületi nyilasház mellett elhelyezni, ráadásul a történészek megállapították, hogy a rávésett nevek között 17 nyilas, köztük négy tömeggyilkos is szerepelt. A polgármester maga megrázó beszédben szembesült azzal, hogy az egyikük a nagyapja volt.
Mitagadás, a magam korlátos fantáziájával soha az életben nem bírtam volna ilyen kreatív megoldást kitalálni: a szobor marad, csak világháborút cserél.
Viszont legalább utólag megihletett az ötlet. Nyugodtan békén hagyhatták volna az éjszaka elhurcolt Károlyi szobrot. Egyszerűen csak úgy kellett volna dönteni, hogy az mostantól Tisza Istvánt ábrázolja, és kész. Lukács György szobrát sem kellett volna abajgatni, elég lett volna átminősíteni Prohászka Ottokárrá. Jó, a virtigli antiszemita Prohászka talán nem örült volna, de mindenkinek nem lehet megfelelni.
Továbbá Marx és Engels ķőbe faragott párosát is vissza lehet állítani a Jászai térre, ,Orbán és Semjén’ felirattal. Istenem, szinte látom magam előtt, milyen szép volna! Ja, oda már nem, mert szegény Nagy Imrét oda toloncolták ki a Parlament mellől, mert akkor még nem jutott eszükbe ez a pofonegyszerű eljárás a szobrok átnevezésére.
És azt hallották, hogy a Szabadságszobrot is át lehetne minősíteni? Szerintem a továbbiakban viselje ,Az Igazságügyminiszter Asszony magasba emeli az Alaptörvényt’ címet. Ami azért is jó, mert pont úgy néz ki, mintha szemben a fővárosi önkormányzat épületére akarna lesújtani vele.

4510cookie-checkII. helyett I.?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .