Elkezdődött a 2020-as Színházi Szemle a Városmajorban

Augusztus 24. és szeptember 11. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad népszerű Színházi Szemle sorozata, amely immár hagyományosan a nem budapesti színházak legjobb szórakoztató előadásait mutatja be.

A 6 vidéki és határon túli városból érkező 8 előadást idén is szakmai zsűri kíséri figyelemmel, a közönség pedig a színház honlapján szavazhat a legjobb előadásra.

Krimi, dráma, bohózat, szerelmi história, vígjáték és halhatatlan klasszikusok: a program közös nevezője most is a minőség. Az idei szemlét a tatabányai Jászai Mari Színház – Népház társulata egy autista fiúról szóló izgalmas és megható történettel nyitja meg, A kutya különös esete az éjszakában című darab Guelmino Sándor rendezésében augusztus 24-én lesz látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A Miskolci Nemzeti Színház társulata augusztus 26-án, a Mohácsi testvérek Shakespeare nyomán írt és nem súlyosabb témáról, mint a gyűlöletről szóló vígjátékával, A velencei kalmárral térnek vissza a fővárosi szemlére. A Győri Nemzeti Színház egy örökzöld Agatha Christie krimivel, a Váratlan vendéggel és ígéretes szereposztással zárja a szemle augusztusi programját. Igazi meglepetés lesz a temesvári és nagyváradi teátrumok két-két előadása szeptember elején: egy teljesen valószerű játék az őrületről, azaz Pirandello IV. Henrike, a megkerülhetetlen alapkérdéssel: honnan tudjuk, meddig tart a normalitás és hol kezdődik a téboly, illetve Mladenovic újragondolt meséi egy mesék nélküli, titoktalanított és összeszemetelt világról, azaz a Hattyúk tava újratöltve.

Mindezekről és mindezeken két egymást követő estén, szeptember 3-án és 4-én együtt töprenghetünk és mulathatunk a temesvári társulat kiváló színészeivel. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Szép Ernő híres-neves és szerelmetes históriájával a Lila ákáccal érkezik szeptember 7-én. A két utolsó szemlés előadás a nagyváradi Szigligeti Színház társulatának remeklése lesz, akikkel szeptember 9-én az elmésségéről és rekeszizomszaggató futamairól ismert Heltai Jenő Naftalinját élvezheti a budapesti közönség, a szemlezáró előadásra pedig szeptember 11-én kerül sor A mizantróppal, ami ugyancsak gyűlöletkomédia, méghozzá Novák Eszter rendezésében és amelyről nem könnyű eldönteni, hogy nevessünk vagy inkább sírjunk rajta – illetve önmagunkon.

A 2020-as szemle programjában szereplő előadásokat idén is egy négyfős zsűri kíséri figyelemmel, amelynek a Városmajori Szabadtér Színház ügyvezető igazgatója, Benkő Nóra mellett Ráckevei Anna színésznő, a tagjai. A produkciókat hét kategóriában díjazzák: a legjobb előadás, a legjobb társulat, a legjobb női és férfi főszereplő, illetve mellékszereplők elismerése mellett a bírálók Különdíját és Közönségdíjat is kiadnak. Utóbbira a színház honlapján lehet majd voksolni. A díjátadóra előre láthatólag szeptember végén kerül majd sor.

Az előadásokat négy fős szakmai zsűri kíséri figyelemmel: Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színésznő, Máté Gábor, a Katona József Színház főigazgatója, Horváth János Antal dramaturg, valamint Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója, akik több kategóriában díjazzák a látottakat. A díjátadóra szeptember végén kerül majd sor. A Szemle ideje alatt a közönség is szavazhat az általa legjobbnak tartott előadásra a www.szabadter.hu oldalon.

(OTS)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .