Valótlan állítások a sajtóban

Valótlan állítások a sajtóban a Normafa-kapujához kapcsolódó fakivágásról.

A sajtóban megjelent, a Normafa-kapuja kialakításához kapcsolódó fakivágásról szóló téves információkkal szemben alább olvasható a Hegyvidéki Önkormányzat álláspontja.
A Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa rehabilitáció részeként az Eötvös út 48-50. sz. alatti elhanyagolt, romos állapotú, védett épületet teljes mértékben felújítja, és új épületszárnnyal bővíti. A terület építési telek, nem erdő, nem tartozik a Normafa természetvédelmi területéhez. A felújítás kapcsán szükséges fakivágások jelentős része a telken sarjról kinőtt, invazív fajokat érinti (ecetfa, akácfa). A kivágott fákat részben a telken belül, részben az egykori, elhanyagolt Hotel Olimpia lebontott, vasbeton épületegyüttesének a helyén, illetve közterületen pótolja az önkormányzat a jogszabályban előírtaknak megfelelően.
A Hotel Olimpia helyén a hegyvidékiek kérésére az önkormányzat parkot létesít, így összességében a két telken nemhogy csökken, hanem több mint ezer négyzetméterrel nő a zöldfelület.
Szeretnénk kiemelni, hogy a Normafa rehabilitáció egyik fő szempontja továbbra is a természetvédelmi területek megóvása, és a zöldfelületek lehetőség szerinti bővítése.

Önkormányzati Sajtószolgálat

Előzmények

A „Normafa „kapuja”: központban a látogatók

A Hegyvidéken élőkkel és a civil szervezetekkel folytatott hosszas egyeztetéssorozat után kidolgozott, 2015-ben helyi népszavazással is megerősített Normafa-rehabilitációs program fontos elemeként új látogató- és információs központot hozna létre a helyi önkormányzat az Eötvös út 48. szám alatti ingatlanon. A fogadóközpont céljaira felújítanák a területen található, több mint százéves, helyi védettséget élvező szecessziós nyaralóvillát, emellett egy új, a tájba illő kiszolgálóépületet alakítanának ki.
A Normafa „kapujának” leendő funkcióit illetően az önkormányzat kikérte a kerületi polgárok véleményét; a szórólapokon és a hegyvidek.hu honlapon közzétett kérdőívet több százan töltötték ki a nyár folyamán. A környék használati szokásait is vizsgáló ívek eredményei azt mutatják, hogy a legtöbben kirándulni, túrázni vagy sétálni járnak ide, de a sporttevékenységek, mint például a futás, a kerékpározás és a Nordic walking is rendkívül népszerűek.
Jelentős azoknak a családoknak a száma, amelyek kifejezetten a játszóterek miatt mennek fel a hegyre, ugyanakkor a piknikezést, valamint a kutyasétáltatást is sokan megjelölték látogatásaik céljaként. A túlnyomó többség közösségi közlekedési eszközökkel – busszal vagy fogaskerekűvel – és gépjárművel közelíti meg a Normafát, de gyalog is sokan érkeznek a környékről.
A kérdőívet kitöltők rendszeres látogatók, háromnegyedük havonta legalább egyszer, negyedük pedig hetente többször is megfordul errefelé. Az eddig megvalósult fejlesztések legalább egy részét – például a felújított sétányokat, pihenőhelyeket, a gumiborítású futóutat és a szabadtéri fitneszparkot – gyakorlatilag mindenki használja, és tízből kilenc ember elégedett is ezekkel.
A területre jellemző használati szokásokkal összhangban állnak a leendő látogatóközponttal kapcsolatos igények. A leginkább óhajtott szolgáltatások között szerepel kávézó, büfé, melegkonyhás étterem, információs és tájékoztatópont, továbbá csomagmegőrző, öltöző, zuhanyzó és pelenkázóval kiegészített illemhely. Sokan örülnének a szervezett programoknak – természetvédelmi kiállításnak, túratervezésnek –, és igényt tartanának kölcsönzőre is. A sportszerek közül leginkább kerékpárt és télen szánkót vagy síléceket bérelnének a látogatók, de jó néhányan vannak olyanok is, akik piknikezéshez kölcsönöznének különféle hasznos kellékeket.
Szabó-Kalmár Éva, a polgármesteri hivatal városrendezési és főépítészi irodájának vezetője elmondta, hogy az önkormányzat a kérdőívek eredményei és a beérkezett javaslatok figyelembevételével dolgozza ki a végső terveket. Az engedélyezési tervekhez a neves építészekből álló zsűri által ez év tavaszán kiválasztott koncepcióterv, a Benczúr-Weichinger Studio Kft. munkája nyújt kiindulópontot.
A nyertes koncepció alapján a megújítandó villa az információs központnak, a környék múltját és természeti értékeit bemutató interaktív kiállítótérnek, továbbá kávézónak és az üzemeltetéshez kapcsolódó irodáknak biztosítana helyet, míg a látogatók által igényelt különféle szolgáltatóegységek és az egyéb üzemi funkciók egy új, a terepbe simuló épületben jelenhetnének meg. Ez utóbbi tetején egész évben használható, műanyag borítású tanulósípályát alakítanának ki.
Számos értékes növény található a területen, ezek meg is maradnának – az irodavezető kiemelte, hogy azt szeretnék, ha a fogadóközpont környezetében egy szép, parkos pihenőhely jönne létre. Hozzátette, hogy a helyszín a tervezett közlekedési beruházásokkal válhat igazán a Normafa „kapujává”, ugyanis a telek aljában, a gyermekvasút pályája mellett vezetik majd el az Eötvös út legfelső, lezárandó szakaszának forgalmát, továbbá ott lesz a fogaskerekű vasút új végállomása.


A Normafa természetesen Facebook oldal bejegyzése szerint

 

1250cookie-checkValótlan állítások a sajtóban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .