Élete végéig börtönben marad a háborús bűnös

Arold Péter

Ratko Mladic, a boszniai hentesként ismert katonai vezető népirtás, emberiség elleni bűncselekmények és a háborús bűnök miatt ami 1992–1995 között követett el a Balkánon életfogytiglani ítéletet kapott még elfogása után. Kedden elvesztette utolsó perét, amikor az ENSZ elutasította fellebbezését és megerősítette életfogytiglani ítéletét irja az AP.

A 2017 -es ítélet egy komor fejezetet zárt le az európai történelemben, amely magában foglalta a kontinens második világháború óta elkövetett első népirtását – több mint 8000 muszlim férfi és fiút mészárolt le 1995-ben.

 A megöregedett Mladic, aki régebben harcias volt a hágai bírósági per alatt, komoran reagált az ítéletre, nem látszott rajta meglepődés, mikor Prisca Matimba Nyambe zambiai elnökbíró szerint a testület 4–1-es szavazással elutasította az ítélet fellebbezését. A bűncselekmények között népirtás, gyilkosság, és terrorizmus is szerepelt. A szerbiai kegyetlenkedések alatt a háború során több mint 100 000 ember életét vesztette és milliók hagyták el otthonukat

Korábbi politikai főnöke, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök már életfogytig tartó szabadságvesztést tölt, miután ugyanazon bűncselekmények miatt elítélték. 

Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök, akit az 1990-es években a Balkánt szétszakító etnikai konfliktusok előidézésével vádoltak, 2006-ban meghalt egy ENSZ-börtönben, még az ítélet előtt.

Sok áldozat hozzátartozója a bíróság épülete előtt várta az ítéletet, de Mladićnak a mai napig vannak támogatói: a Reuters szerint a szülőfalujában utcát neveztek el róla, és sokan hősnek tartják.


5270cookie-checkÉlete végéig börtönben marad a háborús bűnös

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .