Minőségi nemzetközi előadások júniusban a Városmajorban!

 A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházból és a francia Festival d’Avignonból érkező előadásokkal csatlakozott a 10. Színházi Olimpia programsorozatához a Városmajori Szabadtéri Színpad.

A 2022-ben fennállásának 100. évét ünneplő budai játszóhely 2023-as évadának alappilléreit a színházi előadások adják: különböző műfajú, izgalmas és minőségi színházi élményt adó előadásokkal várja közönségét a színház, amely csatlakozva a 10. Színházi Olimpia programsorozatához két külföldi színházi produkcióval is bővíti repertoárját.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Keresztes Attila rendezésében, Sebestyén Aba főszereplésével mutatja be a program keretében A nép ellensége című Ibsen-darabot. Az előadás történeti kiindulópontja egy rendőrségi hír, amelyből Ibsen megírta a polipként mindent megfojtó korrupció drámáját. A cselekmény központja egy norvég kisváros legfőbb bevételi forrása és egyben sokak megélhetésének záloga a helyi gyógyvíz. A polgármester testvére, Dr. Stockmann azonban felfedezi, hogy a gyógyulni vágyókat súlyos fertőzésveszély fenyegeti, a gyógyforrások vize mérgezett. A hatalom torzulásával szembeszegülő doktor készen áll egy társadalmi tettre. Családjával az oldalán elindul a mindent megváltó csoda valóra váltására. Ibsen társadalmi drámájában egyéni érdek és társadalmi felelősség feszül egymásnak szembeállítva az egyént a megélhetését féltő közösséggel és annak hangadóival.

Shakespeare Hamlet drámájának feldolgozása, az Apropó, Hamlet! (HAMLET á l’impératif) új fordításban először 2021-ben az Avignon-i fesztiválon került bemutatásra, Olivier Py rendezésében. Az előadás a Festival d’Avignon, Le Théatre Scene National de Saint-Nazaire koprodukciójában; a Théatre du Chatelet és L’École régionale d’acteurs de Cannes et de Marsaille közreműködésével készült. A darab Moustafa Benaďbout, Damien Bigourdan, Céline Chéenne, Bertrand de Roffignac, és Julien Jolly (Zene) szereplésével kerül bemutatásra a Városmajori Szabadtéri Színpadon, francia nyelven, magyar feliratozással. Az előadás a „lenni vagy nem lenni” kérdést feltéve hívja a nézőket közös gondolkodásra az életről. Mit jelent cselekedni? Játszani? Monológokon keresztül, filozófiai síkon, de sok humorral, mintegy „a színház a színházban” gondolják újra Shakespeare művét.

Az április 1-én indult 10. Színházi Olimpia nagyszerű előadásokat, nemzetközi és határon túli társulatok produkcióit kínálja 58 ország mintegy 400 társulatának részvételével. A különleges előadások, színházi, tánc-, báb- gyermek és ifjúsági fesztiválok, amatőr- és diákszínjátszó találkozók, kiállítások és szakmai programok az ország teljes területén zajlanak, így a szervezők reménye szerint mindenki részese lehet az idei év egyik legnagyobb európai kulturális ünnepének.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .